Asocijacija papirne i grafičke industrije: Bolja tehnologija za veću konkurentnost

Bez autora
Jun 23 2011

Bh. firme iz oblasti grafičke industrije shvatile su da samo modernizacijom mogu ići ukorak s vremenom i konkurencijom u okruženju. Grafička industrija je grana koja zahtijeva veliku modernizaciju, a da bi bila konkurentna, ona mora jako puno ulagati u tehnologiju i u kadrove, čemu se sve više okreću i bh. firme. Firme iz ove oblasti sve više okreću prema izvozu, jer im bh. tržište postaje malo. Pozitivna je stvar to što je u Kiseljaku osnovan Grafički fakultet i što je već izašla prva generacija grafičkih inženjera, jer je u BiH od 1996. godine bio evidentan nedostatak grafičkih inženjera. Tokom sastanka bilo je govora i o primjeni CEFTA sporazuma na grafičku industriju, posebno sa stanovišta necarinskih i tehničkih barijera, te o pripremama za učešće predstavnika Asocijacije papirne i grafičke industrije na VI Balkan print-forumu, koji će se 27. i 28. oktobra biti održan u Beogradu.

Asocijacija papirne i grafičke industrije: Bolja tehnologija za veću konkurentnostBh. firme iz oblasti grafičke industrije shvatile su da samo modernizacijom mogu ići ukorak s vremenom i konkurencijom u okruženju, kazano je na danas održanom sastanku proširenog Odbora Asocijacije papirne i grafičke industrije pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu.

- Grafička industrija je grana koja zahtijeva veliku modernizaciju, a da bi bila konkurentna, ona mora jako puno ulagati u tehnologiju i u kadrove, čemu se sve više okreću i bh. firme, kazala je sekretar Asocijacije Selma Bašagić.

Ona je dodala da se firme iz ove oblasti sve više okreću prema izvozu, jer im bh. tržište postaje malo. Pozitivna je stvar to što je u Kiseljaku osnovan Grafički fakultet i što je već izašla prva generacija grafičkih inženjera, jer je u BiH od 1996. godine bio evidentan nedostatak grafičkih inženjera.

Tokom sastanka bilo je govora i o primjeni CEFTA sporazuma na grafičku industriju, posebno sa stanovišta necarinskih i tehničkih barijera, te o pripremama za učešće predstavnika Asocijacije papirne i grafičke industrije na VI Balkan print-forumu, koji će se 27. i 28. oktobra biti održan u Beogradu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik